The Belgian Beers Race
Crowdfunding / Nederlands in de titel

The Belgian Beers Race : Presentatie

Des Jeux Une Fois werd voor de perspresentatie van het bordspel The Belgian Beers Race (TBBR ) uitgenodigd. Dit spel zal op 27 augustus 19.00 uur 2020 in kickstarter gelanceerd worden.

Het is dus een goede aanleiding om TBBR voor te stellen.
Ik beloof je om 100% eerlijk te zijn.

Het evenement

De persvoorstelling vond plaats in Alliance Mérode. We werden door onze eigen Cowmic verwelkomd, redacteur van Des Jeux Une Fois en auteur van het bordspel. We hadden de keuze om de korte versie of de lange versie van TBBR te spelen. Ik heb natuurlijk de lange versie gekozen.

Daarna heeft Cowmic ons naar de zaal beneden begeleid, de spellenzaal van Alliance Mérode. We waren klaar voor een leuk moment. Eens in de spellenzaal aangekomen, hebben we gemerkt dat de decoratie aan het thema van het bordspel en Brussel aangepast was. De animatoren waren bereid om het bordspel uit te leggen en de instelling van TBBR op de verschillende tafels was reeds gedaan. We waren klaar om de het spel te beginnen, met een Belgisch bier erbij natuurlijk!

la décoration de l'alliance Mérode
Alliance Merode met de kleur van TBBR

Het bordspel

Om te beginnen zal ik het concept van TBBR uitleggen. Daarna zal ik mijn ervaring met dit spel delen.

Trailer van het bordspel

The Belgian beers Race is een racespel met HET Belgisch bier als thema. Het doel is zoveel mogelijk brouwerijen in België te bezoeken, van bier en kaas te genieten en terug naar Brussel te keren. Elke keer dat je bezoekt, eet en drinkt, zal je punten scoren. De speler met de hoogste score op het einde, wint. Tijdens het hele spel zal je tijdseenheden (TE) gebruiken. Zij vormen de beperkende factor van het spel.

De verplaatsing

Elke verplaatsing van een brouwerij naar een andere kan via drie vervoermiddelen : met de fiets, met het openbaar vervoer of door te liften.

Fietsen is het veiligste vervoermiddel omdat je er altijd in slaagt maar dat neemt vaak meer tijd in beslag dan de twee andere mogelijkheden.

Het openbare vervoer is normaal sneller dan fietsen maar je moet een dobbelsteen gooien. Als je een 6 gooit, heb je een vertraging van 2 TE. In België is er namelijk altijd een risico van vertraging met openbaar vervoer.

Liften is in het algemeen het snelste vervoer middel maar je hebt één kans op twee dat het niet lukt. Je moet ook een dobbelsteen gooein. Bij een oneven getal heb je je verplaatsing gelukt. Bij een even getal, beweeg je dus niet en je verliest twee TE. Als je nog TE hebt, kan je de lift herproberen. Je hebt meer kans bij elke nieuwe poging.

Het spelbord met België en haar hoofdbrouwerijen

Eens in bepaalde brouwerijen aangekomen kan je TE gebruiken om bier en/of kaas kopen. In sommige gevallen kan men ook bier ter plaatse drinken.

Bier drinken met verstand

Als er twee of meer spelers in dezelfde brouwerij aanwezig zijn, moeten ze één van hun bierflessen gebruiken om te proosten.

Maar let op je bierverbruik. Als je te veel drinkt, loop je het risico om niet meer te kunnen fietsen. Je kans op liften of openbaar vervoer zal ook lager zijn. Daarom zal je meer TE verbruiken. Het ergste is zat worden en de rest van je dag missen. Je kan echter kaas eten of fietsen om de alcohol invloed te verminderen.

Goed nieuws voor mensen met weinig geluk. Je kan 2 bierflessen per TE betalen in plaats van een dobbelsteen te gooien om te liften.

Het spelersbord waar hij zijn bierflessen op kan stockeren en een overzicht van zijn score hebben

Hoe punten scoren?

  1. Bier drinken. Door te drinken geniet je van je race en je scoort dus punten.
  2. De eerste bezoeker van elke brouwerij krijgt de fles « eerste bezoeker ». In sommige gevallen is er een jeton onderlegger in plaats van deze fles. Elke fles of onderlegger is een punt waard op het einde.
  3. Sleutelbrouwerijen bezoeken brengt ook punten. Het zijn de lievelingsbrouwerijen van de auteur , abdijen of er liggen ook in de vier windstreken van België.
  4. Er zijn ook opdrachten/ doelstellingen beschikbaar voor iedereen. De eerste die de voorwaarden van een opdrachtenkaart / doelkaart invult, wint deze kaart. Het aantal punten staat op de kaart geschreven. Er zijn 4 actieve kaarten en 4 anderen in afwachting, maar zichtbaar. Zo kan je je voorbereiden op de opdrachten/ doelstellingen in afwachting.
  5. Elk bier in je rugzak geeft je een punt op het einde.
  6. De kazen geven je ook punten op het einde.
  7. Proosten geeft je aparte punten en verhoogt de score op de piste van bierverbruik. Je scoort een punt op deze piste voor elk gedronken bier.
  8. Hoe meer verschillende brouwerijen je bezoekt hoe meer punten je scoort.

Indien je niet genoeg TE over hebt om je te verplaatsen, kan je kamperen en bier drinken om de dag op een uitstekende manier te eindigen.

Infobrief

Auteur : Michaël Boutriaux aka Cowmic
Illustrator : Ammo
Spelers : 2 tot 4
Kickstarter vanaf 27 augustus 2020 : https://www.thebelgianbeersrace.be/fr/crowdfunding/
Website: https://www.thebelgianbeersrace.be

Mijn ervaring

Ik geef toe dat ik eerst nogal moeite had om alle opeenvolgende acties op te volgen. Het is echt een spel waarin we aandachtig moeten zijn.

Bij elke beurt moeten we letten op de tijdseenheden die we gebruiken. We moeten ook niet vergeten om onze kubus op de bezochte brouwerij te plaatsen. Bepaalde brouwerijen zijn speciaal en leveren extra punten op. Hierop moeten we dus ook opletten.
Daarnaast zijn er doelstellingen, actieve of in afwachting, te bereiken. Gelukkig zijn er kubussen op de verschillende brouwerijen die je helpen te herinneren welke score je nog op de verschillende pistes van je spelersbord moet aanpassen.

Hoewel men over lekker bier spreekt, is het bordspel geen party game.

Een van de grooste troeven van TBBR is het zeer goed vertegenwoordigd thema. Het bier is alomtegenwoordig: zowel in de sancties voor het misbruiken van alcohol als de verschillende brouwerijen. Ik kan je verzekeren dat de auteur belangrijke onderzoekswerken heeft uitgevoerd. De mogelijke acties in elke brouwerij zijn dezelfde als je de echte brouwerij zelf bezoekt. De reistijden tussen de verschillende brouwerijen zijn ook realistisch dankzij Google Map. Het is een « must have » voor een spel volgens mij: al spelend leren.

Klaar om te spelen !

Laat het spel beginnen !

In het begin was ik verloren. Ik was te veel op strategie gefocust, probeerde om tijdens mijn beurt niks te vergeten. Toch had ik geen langetermijnvisie. Bovendien was ik gefrustreerd door het feit dat mijn partner veel succes had met liften. Ze had bijna alle flessen “eerste bezoeker” in Henegouwen, West-en Oost-Vlaanderen verzameld.

Op mijn beurt had ik veel moeite om de lift te slagen. Ik heb snel beslist om naar een trager maar veiliger vervoermiddel over te schakelen. Ik had de indruk dat zij vaker dan mij speelde ondanks de mogelijkheid om de lift met bier te betalen.

Een lang spel gebeurt in 3 dagen van 24/32/24 tijdseenheden. De eerste dag was een grote frustratie voor mij. Ik heb ook tijdens de tweede dag een beetje geëxperimenteerd maar ik heb voor de derde dag een stijl gevonden die me ligt: de lastpak!

Dat is nog een aspect dat ik apprecieer: de mogelijkheid om onze strategie totaal te veranderen maar nog punten te scoren. Mijn partner van haar kant heeft veel brouwerijen met gemak bezocht dankzij haar geluk met de dobbelstenen. Ze heeft ook haar bier voor liften ingewisseld. Ik daarentegen bezocht liever de speciale brouwerijen en viel vaak mijn buren lastig.

Tijdens de derde dag was ik achter een andere speler. Ik heb ervoor gezorgd dat ik op zijn weg landde om samen te proosten. Op deze manier scoorde ik punten met drinken en proosten! Dankzij deze tweede acties heb ik toch 100 punten behaald. Ik heb zelf bijna mijn speelkameraad in een alcoholcoma gestopt en hem verhinderd om Brussel op tijd te bereiken !

Ja, ik geef toe dat ik in bordspellen een vergif ben. Het was leuk om deze derde dag met een agressievere stijl te spelen. Als ik dit spel nog eens speel zal ik deze stijl in het begin toepassen. Het is een moeilijkere speelstijl omdat ik moet vermijden zelf dronken te worden maar wel grappig dankzij de interactie met anderen.

Ik was de derde op vier met een score van 220. Mijn partner was eerste met 265 punten. Met een speelduur van 2 uur 30 voor de lange versie heb ik de indruk dat iedereen goed gespeeld heeft!

Spelersbord tijdens een spel.

Mijn algemene mening

Als eerder vermeld, is de auteur een lid van ons team. Toch stond hij erop dat ik een objectieve mening schrijf en niet als een valse reclame. Zonder vooringenomenheid geef ik dus mijn gevoelens.

Wat ik het meest geapprecieerd heb is de onderdompeling in het thema en het culturele rijkdom van de brouwerijen. De bordspelsystemen werden goed uitgewerkt en de verschillende strategieën zijn in evenwicht met elkaar. Men merkt dat er veel proefsessies plaatsvonden om een compleet bordspel te verkrijgen.

Niettemin gaat het om een spel met een deel geluk. Het geluk van de ene kan de andere frustreren. Ik heb echter nooit gedacht dat ze het spel anders hadden moeten denken.

Ik had ook de indruk dat ik minder vaak dan de anderen gespeeld had wegens het vervoerprobleem. Hoewel ik veel met bierflessen voor de lift heb betaald, had ik op het einde nog flessen in mijn rugzak .

Vanuit grafisch standpunt

Ik vond het grafische aspect echt leuk. Het deed me denken aan de klassiek kant van borsdpellen zoals Brussel 1893 met de amberkleur die zeer goed bij de brouwerijsfeer past. De keuze van AMMO, de illustrator van het bordspel is volkomen juist.

De gekozen kleuren om de bieren te onderscheiden zijn echt Belgisch (zwart, geel en rood). Het geheel geeft ons een identiteit « Made in Belgium » maar zonder het internationale publiek uit te sluiten.
Ik ben er zeker van dat TBBR de Belgische toeristische instellingen zou interesseren voor een distributie op sleutelplaatsen.

Besluit

The Belgian Beers Race is een bordspel met verschillende uitgewerkte mechanismen. Het thema wordt zeer goed vertegenwoordigd. We kunnen ermee op verschillende wijzen spelen: op basis van ons geluk, met anticipatie of op de interactie tussen de spelers.

TBBR heeft zeker een toekomst en zijn publiek. Ik geloof er echt in. Dit spel zal meer de occasionele spelers of amateurs van het thema bereiken dan de experten. Toch vereist het zorgvuldig nadenken.

TBBR altijd met een goed bier zeker!

Naar de toekomst toe

Met de staff ter plaatse is er al sprake van een toekomstige uitbreiding gepland. Het gaat om ideeën van persoonlijke opdrachten of personages met speciale kracht voor elke speler.

Ik raad je dus aan om op de hoogte te blijven via zijn Facebookpagina bijvoorbeeld.

De Kickstarter campagne zal vanaf 19.00 uur 27 augustus 2020 via deze link beschikbaar zijn.

Er zijn verschillende pledges voorzien:
– Core Box : 50€ (MSRP 55€)
– Deluxe Box : 65€ (MSRP 80€)
– Enkel 20 « Connaisseur pack » voor 250€ : 1 deluxe box + Tocht van Brusselse Brouwerijen (bezoek van 6 brouwerijen van het spel, openbaar vervoer , eten, exclusieve inhoud… met Cowmic de auteur, AMMO illustration de illustrator en BYR Games team).

Voor details stel ik je voor om de Kickstarter pagina te bezoeken 😉

Info over het artikel

het originele artikel werd door Jonathan (link) opgesteld en door Daniel vertaald met de ondersteuning van Nederlandstalige vrienden.

Auteur

haoyong@live.be

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

%d blogueurs aiment cette page :