Crowdfunding / Jeux belges / La Belgique Ludique / Nederlands in de titel

Mind Cycling – Kickstarter

Print Friendly, PDF & Email

Dag liefste spellenspeler! Hebben jullie soms ook wel eens genoeg van nog maar eens een  slechte worp te gooien met die vervloekte dobbelstenen? Of juist de verkeerde kaart te trekken van de stapel? Wat nu als er een spel bestond waar absoluut geen geluk bij komt kijken. Ik presenteer… Mind Cycling! Nu… er zijn zeker al zo’n spellen maar wat dit spel zo speciaal maakt, is dat het ook nog eens Belgisch is. En dat vinden wij toch geweldig? Hou er rekening mee dat het geteste spel een prototype was. Foto’s kunnen afwijken van het uiteindelijke, afgewerkte product.

Het kindje van Philippe

Mind Cycling is een spel dat geschreven is door iemand waar we trots op mogen zijn. Hij is namelijk Belgisch en gaat samen met zijn dochter rond om zijn spel meer bekendheid te geven. Met andere woorden, samen met zijn ene kindje zorgen ze voor hun nieuwe kindje dat in een doos verpakt zit.

Mind Cycling is een race spel waar je racet als een peloton wielrenners. Iedere wielrenner heeft zijn sterktes die je slim zal moeten gebruiken doorheen het spel. Maar wees absoluut niet afgeschrikt omdat het een spel is rond wielrenners, je hoeft helemaal geen voorgaande kennis te hebben. Naar mijn mening is wielrennen leuk vinden ook niet nodig, al maakt dit het spel alleen maar leuker. Als mensen aan mij zouden vragen met welk spel ik Mind Cycling zou vergelijken zou ik Heat zeggen. Alleen klopt dit niet helemaal… Heat is een deckbuilder, dat wil zeggen dat geluk heel erg belangrijk is. Mind Cycling is dus eigenlijk het broertje van Heat dat helemaal geen geluk gebruikt.

Ready? Set. GO!

Eerst worden de teams samengesteld. Je mag zelf je land kiezen en dit zal ook te zien zijn aan de vlag die ze dragen op hun kleren. Je mag de samenstelling van je team volledig zelf kiezen. Verder heb je ook nog de optie om rotsen in het spel toe te voegen die het dan net iets lastiger maken om jouw strategie toe te passen. Je kan je spel zo lang laten duren als je zelf wilt. Je mag ervoor kiezen om het volledige parcours af te leggen of om een gedeelte hiervan af te leggen.

Om te starten worden de wielrenners voor de startlijn geplaatst. Dit gebeurt om ter beurten en hier start de strategie al. Hetgeen wat in dit spel cruciaal is, is de positie van de wielrenners. De wielrenner die het meeste aan de binnenkant staat en het meest van voor mag de eerste zet doen. Daarna volgen de renners daarachter en dan begint de volgende rij. Als je als eerste wilt beginnen moet je dus zorgen dat je de meest voorste en binnenste positie bemachtigd. Dit speelt doorheen de rest van het spel ook een heel belangrijke rol want dit bepaalt de speelvolgorde doorheen de ronden.

Hoe « go » je juist?

Maar hoe beweeg je nu juist vooruit als je geen kaarten of dobbelstenen kan gebruiken? Elke wielrenner heeft zijn eigen snelheid in specifieke terreinen. De ene doet het juist beter in heuvelachtig terrein terwijl de andere het net wat beter doet in vlak terrein. Deze snelheid geeft aan hoeveel vakken je, in normale omstandigheden, naar voor zal gaan. Maar er zijn enkele dingen om rekening mee te houden. Zo zal de allereerste persoon last hebben van de wind, zoals in het echte leven. Deze zal worden vertraagd en dus minder vooruit kunnen gaan.

Personen die volgen kunnen ook een inhaal actie uitvoeren in bepaalde omstandigheden en zo net voor de wielrenner voor hen komen. Door bidons te gebruiken kan je wielrenner ook een aanval doen. Deze moeten door gegeven worden door andere wielrenners. Er zijn dus tal van mogelijkheden om vooruit te komen doorheen het spel.

Finish?

Wat je absoluut moet onthouden tijdens dit spel is dat je speelt als een team wielrenners. Dat wil dus zeggen dat je alleen wint als het team de overwinning haalt. De eerste renner die de finish haalt krijgt de meeste punten, de tweede iets minder en dit gaat zo voort tot alle spelers het hebben gehaald. Daarna wordt er een puntentelling gedaan om te beslissen wie er nu echt gewonnen is. De speler die als eerste een wielrenner over de finish heeft gekregen is niet direct de winnaar van het spel.

Verdict

Mijn mening? Ik hou normaal niet van spellen die iets te maken hebben met wielrennen, waardoor ik het meestal links van me laat liggen en naar een ander spel kijk. Ik maakte me dus ook een beetje zorgen over het thema toen ik het spel mocht testen. Het thema is namelijk iets waar je ofwel gek van bent ofwel absoluut niet. En indien je er absoluut niet gek van bent neig je om het niet eens te bekijken. Maar, het verraste me aangenaam.

De doos spreekt aan en zal me nog altijd doen teruggrijpen moest ik het voor de eerste keer in de rekken zien staan. Het ziet er kleurrijk en aangenaam uit. En het deed mij persoonlijk een plezier dat het thema helemaal niet belangrijk is in dit spel. Je kan er zeker van genieten, het had even goed over raceauto’s kunnen zijn bij wijze van spreken. Er is goed over nagedacht en het speelt heel fijn. Ik zou het graag nog een keer spelen, nu ik wat beter snap hoe ik mijn tactiek moet vormen.

Mind Cycling is nu te vinden op Kickstarter! Als jullie denken dat dit spel jullie zal interesseren moeten jullie zeker eens een kijkje nemen en het steunen. Het zal spelend België alleen maar sterker maken! P.S. Je kan voor een klein extraatje een mooie trofee bij kopen. Zo hou je spellenavonden met vrienden altijd competitief en gaat de winnaar naar huis met een leuke prijs.

Technisch Fiche

Auteur: Philippe Scheinok
Illustrator: Marion Aupied
Link naar Kickstarter: Mind Cycling by MindCycling — Kickstarter
Duur van Kickstarter: van 26 september 2023 tot en met 27 october, 22 uur.
Spelers: 2-6 spelers
Speeltijd: 20-60 minuten
Leeftijd: Vamaf 10 jaar

Auteur / autrice

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *