Nederlands in de titel

De Durvers – Prix Fox NL

Print Friendly, PDF & Email

Jullie hebben er misschien al over gehoord… De Prix Fox zijn terug! Alleen is het dit jaar net iets anders. Dit jaar zullen de Prix Fox ook een Nederlandstalige editie hebben. Dezelfde datum, hetzelfde evenement, andere spellen. Hierbij een kleine introductie naar de Nederlandstalige Prix Fox voor de mensen die het nog niet kennen, gevolgd door een uitgebreide ontdekking van de categorie “Durvers”.

Prix Fox, wat is dat nu?

De Prix Fox zijn een prijsuitreiking voor spellen, georganiseerd door de Belgische speelgoedwinkel Fox&Co. Bij Fox&Co staan plezier, verwondering, authenticiteit, service en kwaliteit centraal. Wat past er nu beter bij deze waarden dan een eigen award show om de beste spellen van het afgelopen jaar te bekronen.

De Prix Fox zijn opgedeeld in vijf categorieën, Deugnieten, Onverwoestbare, Plezante, Durvers en Ekspeirs. Elke categorie ziet drie nominaties waarin maar één de winnaar kan zijn. In deze categorieën doen spellen mee die in het afgelopen jaar op de Vlaamse markt zijn uitgekomen. Dit betekent dus wel dat er de kans bestaat dat er een spel al even uit is, maar nog niet in het Nederlands vertaald of uitgegeven.

In de categorie “Deugnieten” staan spellen voor de kleinere spellenliefhebbers centraal. Dit zijn spellen die (na het uitleggen en het opzetten van het spel) volledig op zichzelf gespeeld kunnen worden door de kleintjes. Er wordt ook gekeken of de spellen een educatieve waarde hebben, goed speelbaar zijn voor de aangegeven leeftijd en natuurlijk… leuk zijn.

Bij de “Onverwoestbare” categorie draait alles om spellen die gewaardeerd zullen worden door een wijd publiek. Door een familie met kinderen (zolang de kinderen binnen de leeftijdsgroep van het spel horen), een vriendengroep met zowel beginnende als geharde spellenspelers, …. Deze spellen zijn leuk en toegankelijk voor iedereen.

Als je aan een spel spelen denkt denk je gemakkelijk ook aan de party games. Deze hebben dan ook hun eigen categorie. In de “Plezante” staan plezier en sfeer creëren centraal. Bij sommige spellen zal dit in de vorm van pure chaos zijn, bij andere spellen meer in de vorm van een grote groep vrienden met veel gelach.

Hou zeker je ogen open voor de “Durvers”! Deze categorie is een Specialleke. Spellen met een gedurfd thema of spelmechanismen vinden hier een plaats. Maar ook spellen met illustraties die je anders niet zomaar verwacht in een spel. Deze categorie gaat over spellen die een extra stap durven zetten waar andere spellen soms de grens trekken.

Er moet ook een categorie zijn voor de echte krakers… De breinbrekers. De spellen met een hoog tactisch element kan je vinden in de “ekspeirs” categorie. Dit zijn de spellen voor de gevorderde spelers die niet bang zijn om even bezig te zijn met het ontleden van de spelregels.

Prix Fox Durvers

Om het startsein te geven bespreken we eerst de Durvers onder de spellen. De genomineerde spellen zijn The Hunger, Witchstone en Wolven.

Witchstone

Laten we beginnen bij het eerste spel van 999 games in deze categorie. Ja, met dat de Nederlandstalige Prix Fox de spellen op de Vlaamse markt onder de loep neemt, zien we 999 games voor het eerst verschijnen.

In Witchstone haal je de innerlijke heks naar boven. Het doel is zoveel mogelijk overwinningspunten te halen door magische praktijken te beoefenen. Rituelen, spreuken, energie en alchemie staan centraal in dit thema.

Witchstone wordt door iedereen op een unieke manier gespeeld. Punten kunnen op verschillende manieren verkregen worden zoals perkamentrollen verzamelen, vooruitgaan op het pentagramspoor, kristallen verplaatsen in je ketel, …. Het belangrijkste spel element is de ketel, deze beslist welke acties je in een beurt mag uitvoeren en hoeveel je hiervan mag uitvoeren. Het spel focust zich op deze manier op het uitwerken van combinaties en kettingreacties die veel punten kunnen opleveren.

In een beurt mag een speler een fiche kiezen om in zijn of haar ketel te leggen. Dit fiche zal beslissen welke acties uitgevoerd mogen worden. Het wordt aangelegd aan een al neergelegd fiche of een startpositie aan de rand van de ketel. Bij het neerleggen mag het niet over een kristal dat in de weg ligt of over een start positie liggen. Door een ketting te maken van dezelfde symbolen vergroot je de waarde van die actie. Bijvoorbeeld, wanneer er twee energie symbolen naast elkaar liggen mag de energie actie twee keer uitgevoerd worden.

The Hunger

Een deckbuilder uitgegeven door Geronimo games waarin je een vampier speelt. Je moet zoveel mogelijk overwinningspunten halen door te jagen op mensen en schatten te verzamelen. Maar een vampier zijn heeft ook zijn zwaktes… je kan namelijk niet tegen het zonlicht. Zorg dat je absoluut terug bent in het kasteel voor de zon op komt of je zal ondood verbrand worden.

Het spel wordt gespeeld over 15 rondes, na de 15e ronde komt de won op en moet je dus veilig zijn. Je zal je een weg moeten banen door het landschap dat rondom het kasteel licht. In dit landschap kan je schatten en rijkdommen vinden maar zal je ook kunnen jagen.

Door te jagen kan je punten verdienen door mensen te verslinden of juist je deck sterker te maken door vampiers en familiairs te rekruteren. Mensen zullen je trager maken waardoor je het einde misschien niet haalt voor de zon op komt, je zal ze dus moeten verteren om ze uit je stapel te halen.

De beginspeler van een ronde wordt ook elke keer bepaald door de posities van elke speler op het spelbord. Dit zorgt er dus voor dat dezelfde speler niet de hele tijd als eerste aan de beurt is en andere spelers dus ook een kans krijgen.

Wolven

999 Games heeft een sterke aanwezigheid in deze categorie met een tweede spel. In dit tactische spel speel je als een roedel wolven. Als een roedel wolven zal je ook dingen doen die wolven doen zoals jagen, holen maken en huilen. Dominantie is belangrijk in dit spel zoals je zou verwachten bij dit thema.

In een ronde mag je twee acties uitvoeren. Om een actie uit te voeren moet je betalen, alleen werkt dit net iets anders in dit spel. Je hebt boven aan je spelers bord tegels liggen met terrein op afgebeeld. Om een actie richting of in een bepaald terrein te mogen doen moet je die waarde van die actie betalen in de tegels. Je draait dan de tegel om, wat ervoor zorgt dat er een ander terrein tevoorschijn komt. Bijvoorbeeld, als je richting een bos wilt bewegen moet je één bostegel omdraaien. Elke wolf heeft ook zijn eigen verkozen terrein, wat de speler een tegel geeft die enkel maar dat terrein kan vertonen. Je kan ook schuilplaatsen bouwen om je acties sterker te maken.

Alfa wolven zijn natuurlijk dominanter dan de normale roedelwolven. Dit zorgt er voor dat als je een alfa wolf plaatst bij een eenzame roedelwolf van een andere speler dan wordt deze weggeduwd. Alfa wolven van andere spelers kunnen niet bij elkaar staan, dat werkt ook zo voor de roedelwolven.

Domineren is een belangrijke actie. Domineren kan enkel maar op jouw verkozen terrein en kost drie actie tegels. Door te domineren kan je een speelstuk van een tegenstander van het speelbord verwijderen en deze vervangen door die een van jouw speelstukken. Dit gaat enkel wanneer een speelstuk alleen staat en gaat niet bij alfa wolven.

Op bepaalde momenten in het spel zal er gescoord worden gebaseerd op hoeveel speelstukken er in een gebied zijn. Het gebied moet overeenkomen met de stand van de maan in dat moment van het spel. De speler met de meeste waarde als speelstukken in dat gebied zal dus de meeste punten krijgen. Het is dus belangrijk om op de juiste momenten te domineren en het gebied te veroveren.

Verwachting van de Durvers

Witchstone heeft een thema dat heel mooi bij de categorie past. Ik moet eerlijk toegeven dat van de drie spellen deze me eerst het minst aansprak. Toen ik het speelde besefte ik dat ik het verkeerd had en dat het echt wel een goed spel was. Het is fijn dat je op veel verschillende manieren punten kan verdienen, wat ervoor zorgt dat het elke keer net iets anders is. Het element in het spel waardoor het een echte Durver is, is de ketel die je acties bepaald. Ik had dit element nog niet eerder gezien in een spel en het heeft me aangenaam verrast. Hoewel het een heel goed spel is en de naam Durver waardig is, is het voor mij persoonlijk niet de winnaar.

The Hunger is het spel dat me van in het begin het meeste aansprak. Het thema en de gameplay trokken me aan, ik moet ook eerlijk toegeven dat ik wel van een deckbuilder hou. Als spel heeft het dan ook zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Door de gigantische jachtstapel is er altijd de kans om een totaal ander deck te krijgen. Door de meerdere paden die je kan volgen op het spelbord zijn er ook mogelijkheden doorheen het spel.

De fantasie van een vampier zijn was geweldig, en al helemaal omdat  je op tijd terug moet zijn. Het concept van een race tegen de tijd waar het tegenovergestelde van het gezegde “The winner takes it all” zeker waar is voelt zeer fijn (zolang je de finish haalt). Hoewel dit spel voor mij persoonlijk een topper was zie ik het ook niet winnen. Het thema is zeer fijn maar niet uniek genoeg. Wat dit spel een durver maakt is de race tegen de tijd, maar dit element alleen trekt het net niet over de finish naar mijn mening.

Dat brengt ons bij Wolven… het spel dat in mijn ogen de ultieme Durver is. Waarom? Het spel combineert een vernieuwend en uniek thema, een prachtig ontwerp en een leuke, unieke gameplay. Bij het ontwerp van het spel is nagedacht, het eerste zicht van de doos spreekt aan. Ook de speelstukken zijn uitgesneden met oog op duurzaamheid. Als je goed kijkt naar en hol, dan past hier het hoofd van een alfa wolf in. Ze hebben dus zo efficiënt mogelijk de stukken uitgesneden met oog op zo min mogelijk verspilling. Als dat niet Fox waardig is weet ik het ook niet.

Naast het ontwerp is er het thema, het spreekt mensen aan. Het spelen van een roedel wolven is iets wat mensen nog niet kennen. En al helemaal niet wanneer ze dan nog een moeten jagen, huilen en domineren. Het betalen met terrein tegels voor acties, wat ervoor zorgt dat je weer totaal andere terrein tegels voor je hebt liggen is ook goed doordacht. Dit spel heeft voor mij Durver op het lijf… ofwel, op de doos geschreven.

Eindwoord

Het startschot is gegeven voor de Nederlandstalige editie voor de Prix Fox met deze sterke nominaties voor de Durvers. Wij zijn alvast heel erg nieuwsgierig naar 14 September, de officiële bekendmaking van de winnaars. Maar ook naar de toekomst van bordspellen op de Vlaamse markt.

Auteur / autrice

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *