Evénements / Nederlands in de titel

De Deugnieten – Prix Fox NL

Print Friendly, PDF & Email

Dag geachte ouder van onze kleinere spellenliefhebbers,
Shane heeft goed begonnen met de Durvers – Prix Fox Nl. Vandaag zal ik je de categorie Deugnieten van de Prix Fox voorstellen. Als vader van Gabriël, 6 jaar en Victor, 3 jaar, zal ik  je mijn  lievelingsspel vertellen ! De bedoeling is een korte beschrijving te geven van elk spel en met een besluit over de potentiële winnaar volgens mij eindigen.

Het Muizenhuis

Auteurs: Elodie Clément en Théo Rivière (samen Belgen van adoptie), Uitgever: Gigamic

Dit is spel was de winnaar van de Prix Fox- categorie Chenapans; 2 jaar geleden (de equivalente van Deugnieten bij de Franstaligen). Het is een samenwerkingsspel gebaseerd op Memory en observatie. De muizen hebben kleine voorwerpen (snoepje, sleutel, munt) gestolen en naar hun huis meegebracht. We moeten deze voorwerpen terugvinden en in de exacte locatie van het muizenhuis: slaapkamer, keuken, woonkamer of badkamer plaatsen. Daarvoor hebben we 30 seconden om het binnenhuis via de openingen te observeren. Er is een lamp die het binnenhuis gedurende 30 seconden verlicht. Daarna moeten we een paar vragen beantwoorden (bv: zijn de sleutel en het snoepje in de slaapkamer?). Het doel is alle vragen correct te beantwoorden.

De speldoos als muizenhuis gebruiken is zeer origineel en we kunnen de moeilijkheid aanpassen (meer voorwerpen terugvinden, vragen worden complexer). Het nadeel is dat de lamp niet duurzaam is (in de de eerste editie van het spel).

Mysterium Kids: de schat van kapitein boe

Auteurs: Yves Hirschfeld  en Antonin Boccara. Uitgevers: Libellud en Space Cow

Het is ook een samenwerkingsspel maar je moet je creativiteit en je muziekzin gebruiken. Met een  tamboerijn probeer je je vrienden de correcte kaart of kaarten onder 5 zichtbaar laten raden. Je moet namelijk het geluid reproduceren. Je partners moeten dan de correcte kaart of kaarten aanduiden (je moet een of twee kaarten laten raden). Per correct antwoord krijgen jullie een tegel « schat ». Je moet het maximum tegels verzamelen.

Ik vind het spel sympathiek omdat je creativiteit moet tonen maar niet zo origineel. Na 2 of 3 spellen ken je alle kaarten en er is geen grote uitdaging meer. Het spel heeft  de prijs ‘Kinderspiel 2023  » gewonnen maar ik ben niet gek erop.

Dodo

Auteurs: Frank Bebenroth en Marco Teubner. Uitgever: Loki

Dodo is ook een coöperatief spel gebaseerd op Memory. De originaliteit is vooral het raceconcept. Het grote ei komt traag naar beneden en je moet snel bruggen plaatsen voordat het valt. Je gooi elke keer een dobbelsteen en je moet de correcte tegel onthullen onder veel omgedraaide tegels. Als je het correct hebt, kan je de tegel op de brug plaatsen die verschillende standplaatsen heeft. Eens alle standplaatsen zijn bezet, dan kan je de brug plaatsen. Het doel is het ei op het vlot te brengen.

Het concept is origineel, de partij is nerveus en het materieel is mooi.  De opstelling van het materieel is een beetje lang in vergelijking met de twee andere spellen.

Vonnis

Al drie de spellen zijn coöperatief en bieden mooi materieel. Het is een zeer goed punt voor onze kinderen omdat we hen kunnen begeleiden en ze zijn gemakkelijk door het materieel aangetrokken.

Ik twijfel tussen Dodo en Muizenhuis omdat ze twee zeer leuk zijn maar ik zal eindelijk voor Muizenhuis stemmen omdat je minder frustratie met Muizenhuis zal hebben. Met Dodo kan je gemakkelijk verliezen en jonge kinderen hebben sneller grotere frustratie. Voor Victor is Dodo dus niet geschikt. Muizenhuis is meer aangepast omdat je een bepaalde rangschikking wilt bereiken maar er is geen echte notie van mislukking.  Bovendien ben ik gevoelig voor het concept « alles gebruiken, de doos ook ». Je vindt vaak een grote doos met weinig materieel om de prijs te rechtvaardigen. Dat is zeer jammer. Ik vind het dus slim wanneer een uitgever de doos zelf als spelmaterieel gebruikt.

Muizenhuis is dus mijn keuze en jij?

Auteur / autrice

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *