Evénements / La Belgique Ludique / Nederlands in de titel

De Ekspeirs – Prix Fox NL

Print Friendly, PDF & Email

Het is zover! De echte breinbrekers zijn aan de beurt. Deze zijn voor jullie, de echte Ekspeirs onder ons. Ik zal jullie vandaag meer vertellen over de drie spellen die mee doen aan de Prix Fox Ekspeirs. Daarnaast zal ik ook mijn mening geven over elk van deze spellen en mijn persoonlijke winnaar geven.

Ark Nova

Ark Nova, uitgegeven door White Goblin Games, is wellicht het bekendste van de drie spellen in de Prix Fox Ekspeirs door de vele prijzen die het al gewonnen heeft. Als je dit spel opzoekt op boardgamegeek en naar de awards en honors kijkt is dit een… hele waslijst. Voor wie het spel nog niet kent, Ark Nova is een zeer tactisch spel waar je je eigen dierentuin uitbaat. Hier komt meer bij kijken een diertje in een hok plaatsen en geld ontvangen want je moet ook sponsoren, onderzoeken doen en unieke gebouwen bouwen.

Ark Nova heeft een uniek actie mechanisme waarbij de actie kaarten doorschuiven elke keer je een actie doet. Acties die een lange tijd niet gedaan worden zullen zo krachtiger worden en meer waarde hebben voor jouw spel. Verder moet je in de gaten houden welke gebieden waar horen te liggen en welke dieren goed bij elkaar passen. Door de enorme hoeveelheid kaarten zijn er enorm veel speel mogelijkheden.

Ark Nova voor de Prix Fox Ekspeirs

Mening over Ark Nova

Hoewel Ark Nova een zeer goed spel is en heel fijn speelt heb ik het gevoel dat de complexiteit soms een beetje weg neemt van het plezier. Het kan soms zeer lang duren om het spel op te zetten. Het is ook net iets lastiger om uit te leggen aan mensen die het spel nog niet kennen door de vele icoontjes. Zelfs als je het enkele keren hebt gespeeld zal je nog regelmatig naar de handleiding moeten grijpen voor de iconografie. Nu… ik weet dat het een experten spel is en dat je dit wel kan verwachten, het zijn dus maar observaties en persoonlijke voorkeuren.

Tiwanaku

In Tiwanaku, uitgegeven door Sit Down ! en geleverd door Geronimo Games, draait alles rond de Pachamama ofwel, moeder aarde. Het spel is een mooie samenvoeging van een Sudoku en een Mijnenveger met een prachtig ontwerp. Elke ronde heb je de keus om jouw meeple te verplaatsen en te ontdekken of een voorspelling te doen. Wanneer je ontdekt moet je op een volledig leeg vak staan en ontdekken wat voor ondergrond hier ligt. Je doet dit dan door naar de coördinaten te kijken van het rooster. Deze zijn aangegeven in tekeningen in plaats van letters en cijfers. Je krijgt dan te zien op wat voor ondergrond je staat en moet dit aanvullen op het speelbord, alle spelers krijgen deze informatie dus.

Door te voorspellen mag je proberen raden wat voor gewas er op een ondergrond ligt gezaaid. Wanneer dit juist is krijg je de punten aangegeven door het gewas. Indien fout verlies je dit aantal punten. Je kan dit raden door af te gaan op de informatie op het speelveld. Rondom een gewas kan hetzelfde gewas niet voorkomen. En elk gewas soort kan maar éénn keer per gebied voorkomen, optellend vanaf gewastype 1.

Mening over Tiwanaku

Tiwanaku is een enorm leuk spel dat zeker de moeite is om eens te spelen. Alleen… het hoort misschien niet helemaal thuis in deze categorie. Dit spel is meer familie+ dan een echt expert spel. Het spel zit prachtig in elkaar en heeft klassieke, goede elementen. Maar het is net een tikkeltje te familie gericht om het van de zware jongens in deze categorie te kunnen winnen. Verder is het ontwerp heel mooi met zachte kleuren. Het gebruik van de schijf om te weten te komen welk soort gewas of ondergrond ergens ligt is zeer fijn. Al in al is Tiwanaku een top spel.

Iki

In Iki, het tweede spel in deze lijst van Geronimo Games, probeer je jouw winkels zo efficiënt mogelijk uit te baten. Je zal je werkers rijst moeten geven, investeren in brandverzekering, je ambachtslieden met pensioen laten gaan, grondstoffen verzamelen door te ruilen of aan te kopen, … Iki is opgedeeld in seizoenen waarin er om de zoveel tijd een brand ontstaat. Die brand zal in een willekeurig pand ontsteken en naar het centrum van het pand trekken. Deze kan gestopt worden aan de hand van de brandverzekering.

Als de brand niet gestopt wordt zal de brand alles vernietigen en zijn spelers alles kwijt. Maar je kan hierop gokken. Je kan proberen om een andere speler de brand eerst te laten stoppen met zijn verzekering om zo minder uit te moeten geven. Dit is riskant maar kan interessant zijn in bepaalde situaties. Spelers kunnen in een ronde bewegen rondom de markt, ambachtslieden kopen en plaatsen, winkels en ambachtslieden bezoeken, …

Bij het bezoeken van een winkel zijn er enkele dingen die er gebeuren. De speler kan de actie van de winkel zelf uitvoeren en zo aan grondstoffen komen. Maar de speler kan ook een van de bijhorende ambachtslieden bezoeken om de bijhorende bonus te krijgen. Als ambachtslieden van een andere speler zijn gaat de pion op de kaart omhoog. Hoe hoger de pion, hoe hoger de bonus. Wanneer de pion het cirkeltje bereikt op de kaart zal deze met pensioen gaan en dus passief inkomen opbrengen. Verder kan je ook gebouwen proberen bouwen. Deze zijn zeer duur maar leveren ook een hoop punten op.

Mening over Iki

Iki is een mooi spel dat niet extreem complex is. Het doet me een beetje denken aan een experten variant van het spel Flamecraft dat meedoet aan de Onverwoestbare categorie. Het spel heeft een interessant thema met een fraai ontwerp. De basis van Iki is redelijk makkelijk te verstaan, het is door de vele keuzes dat het een plaatsje gevonden heeft in deze categorie. De eerste keer door de spelregels gaan is wat lastig door de vele Japanse woorden die er in staan maar eens je hier door raakt gaat het vlot. Het concept van een gokje kunnen wagen op je brandveiligheid vind ik een leuk idee in het spel.

Mijn mening

Het zijn drie heel goede spellen voor de Prix Fox Ekspeirs die sterk in hun eigen schoenen staan. Gaat Ark Nova nog maar eens een prijs winnen? Of Zal Tiwanaku ons juist verbazen en als familie+ spel winnen door het prachtig ontwerp en zeer leuke gameplay? Of zal Iki ze beiden overweldigen met de goede basis en veel tactische mogelijkheden bovenop leuke mechanismen? Ik denk dat het een strijd zal worden tussen Ark Nova en Iki. Hoewel Tiwanaku zeer goed is zal het net niet Ekspeir genoeg zijn. Ark Nova heeft een langdradige opstelling en de regels zijn net iets ingewikkelder. Je hebt ook meer waar voor je geld met Iki door de houten meeples in verschillende formaten en het iets meer gedetailleerde ontwerp.

Door deze kleinigheden neigt mijn weegschaal meer naar Iki als de winnaar maar Ark Nova volgt het nauw op de voet. Ik zal dus niet verbaasd zijn moest het toch iets anders zijn. Wat denken jullie ervan?

Auteur / autrice

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *