Evénements / La Belgique Ludique

De Onverwoestbare – Prix Fox NL

Print Friendly, PDF & Email

Hallo geachte spellenliefhebber,
Na de Durvers en de Deugnieten zal ik nu de Onverwoestbare van de Prix Fox aanpakken. Deze categorie heeft als doel een wijd publiek bereiken, zowel beginnende als geharde spellenspelers. Ik kan al zeggen dat Flamecraft, Wonder Woods en Queensland de voorwaarden invullen !

Flamecraft

Auteur : Manny Vega. Uitgever: Lucky Duck Games en White Goblin Games (NL)

Als drakenmeester moet je ervoor zorgen dat je dorpje van draken maximum liefde (=winstpunten) krijgt. Om liefde te winnen zijn er verschillende manieren, maar het best is spreuken uitspreken door de verzameling van de nodige ingrediënten in de vereiste winkel (de kaart spreuk met een ijzersymbool moet in een winkel met het zelfde symbool uitgesproken worden). Wat Flamecraft zo speciaal maakt is het feit dat elke draak wordt verbonden met een soort ingrediënt en een bepaald effect. Bv. de zwarte draak produceert ijzer en zijn effect is de productie van een winkel of een draak verdubbelen.

Elke winkel produceert ook een bepaalde ingrediënt en heeft ook een speciaal effect. Flamecraft werkt met hand beheren. Je hebt draakkaarten met een ingrediënt en een effect. Op je beurt heb je de keuze tussen een winkel bezoeken of een spreuk uitspreken.

 Flamecraft voor Onverwoestbare Prix Fox
Voorbereiding Flamecraft

Winkel bezoeken

Met deze actie zal je ingrediënten winnen dankzij de winkel en de aanwezige draken. Je kan ook de effecten van de winkel en van één van de draken activeren. Bovendien kan je een draak in de winkel plaatsen als er nog plaats is. Eens de winkel vol is zal er een nieuwe winkel in het dorpje geopend worden! Deze actie heeft als doel ingrediënten, draakkaarten, doelkaarten maar ook punten te winnen.

Ik bezoek deze winkel en krijg twee bladeren. Er is geen winkelseffect te activeren.

Spreuk uitspreken

Wanneer je de nodige ingrediënten hebt, kan je de spreuk uitspreken. Je krijgt punten en andere beloning (draakkaarten of doelkaarten). Je kan ook de effecten van alle draken in de winkel waarin je de spreuk uitspreekt, activeren. Een winkel bezoeken laat je toe alleen één draak activeren.

Eindespel

Eens de spreuk- of de draakkaartenstapel leeg is, is het het einde van het spel. Je moet de punten van vervolledigde doelkaarten toevoegen. De voorwaarden van deze doelkaarten zijn bv. de meerderheid van zwarte draken in het dorp hebben.

Mijn advies

Een goed spel met mooi materiaal en een leuke thema. De regels zijn duidelijk en de beurten zijn vlot. De uitdaging is de goede combinatie van draken om onze actie te optimaliseren. We hebben een beperkt aantal draakkaarten in onze hand. We moeten dus de effect van de draken, spreuken en winkels goed combineren om voldoende hulpbronnen te hebben en geen tijd te verliezen om zich te bevoorraaden. Het kleine nadeel is dat Flamecraft veel plaats inneemt op de tafel.

Wonder Woods

Auteur: Eli. Thomas Wolf. Uitgever: Blue Orange

Wonder Woods is een verzamelingsspel gebaseerd op plaatsing, meerderheid en deductie. Het is doel de meeste champignons verzamelen met de hoogste waarden. Er zijn 4 soorten champignons en de waarde van elke type kan 1, 3, 5 of 7 zijn. Het is bepaald door de waarde kaart.

In het begin van het spel zal men een kaart per soort champignons trekken die de waarde van deze zal bepalen. De rest van de waardekaarten zullen tussen de spelers verdeeld worden. Dat zal hun helpen om de echte waarde van elke soort champignons te raden. Elke speler heeft niettemin een gedeelte van de informatie. Het spel kan nu beginnen.

Een spel Wonder Woods wordt uit verschillende ronden samengesteld. In elke ronde, zal je mandtokens plaatsen op een van de vier borden om champignons af te halen. Op het einde van elke ronde zal de speler met de meeste mandtokens op elk bord een extra champignon van dit bord krijgen. Geen winst in geval van gelijke score. Op het einde van de ronde kan men een kaart van onze hand bekend maken om een mandtoken voor de volgende ronde te kopen. Het nadeel is dat de andere spelers ook meer informatie hebben over echte waarde van elke soort champignons.

Wanneer de reserve van twee soorten champignons leeg gemaakt wordt, is het einde van het spel. We onthullen de vier waarde kaarten en we tellen de punten.

Mijn Advies

De regels zijn eenvoudiger dan Flamecraft en Queensland en de duur is korter. Het concept van champignons en deductie zijn goed gevonden en het is tactisch want je moet goed kiezen waar je champignons wilt recupereren en welke waarde kaart wil je bekend maken om een mandtoken te recupereren. Een zwakke kaart tonen laat de spelen hopen dat de betreffende champignon een hoge waarde heeft. Een sterke kaart tonen moedigt de tegenstander aan om een andere champignon te verzamelen. Je moet altijd je tactiek aanpassen in functie van je hand. Het is zeer plezant !

Queensland

Auteur: Matt Wolfe Uitgever: 999 Games

Queensland is een tegels plaatsen waar zijn originaliteit in de reuzenpadden zicht bevindt. In elke beurt zal je een tegel kiezen om je landschap aan te vullen. In functie van de standplaats van de genomen tegel op het marktbord zal je 1, 2 of 3 reuzenpadden op de betreffende tegel plaatsen. Deze tegel vertegenwoordigt een gedeelte van een landschap met aarde, suikerriet- en graanveld of vijver. Je moet de verschillende landschappen overeenstemmend maken.

Prix Fox Onverwoestbare
Het hoofdbord met de markt en de te nemen reuzenpad en de kompas voor de verplaatsing

Het doel is de het grootse gesloten graanveld (1 punt per tegel) en suikerrietveld (2 punten per tegel) opbouwen. Er zijn ook symbolen (tractor, koe, vogelsverschrikker) die punten geven.

De specifiteit van de reuzenpad

Op het einde van het spel, elke tegel met een reuzenpad zal verwijderd worden uit het spel en telt niet meer voor de scoring. Daarom moet je deze padden van je landschap evacueren door de verplaatsing van deze naar de vijvertegels. Eens er 5 padden of meer op de vijver kan je deze uit de tegel verwijderen en zal punten winnen in functie van het aantal verwijderde padden:
– 5 padden==> 5 punten
– Meer dan 5 ==> 3 punten

Hoe deze padden verplaatsen?

Er staat een pijl op elke tegel. Wanneer je een tegel plaats, moeten je alle reuzenpadden op je tegels naar de gegeven richting verplaatsen. Je moet dus ook de tegel kiezen voor zijn richting om de padden naar de vijvers te brengen. Het spel eindigt wanneer er geen tegel meer op het marktbord is te plaatsen.

Mijn advies

Queensland vernieuwt een beetje de tegelplaatsing dankzij zijn reuzepadden. Het spel biedt verschillende keuzen aan op basis van de volgende elementen: de tegel zelf, de richting van de verplaatsing en het aantal reuzenpadden te plaatsen. Je heb dus verschillende dingen om aan te denken en het is zeer plezant. Dankzij deze Prix Fox NL heb ik en geweldige ontdekking gedaan !

Vonnis

Ik heb van de drie spellen genoten omdat ze alle drie een plezant mechanisme hebben en ze zijn gemakkelijk te begrijpen en de beurten zijn vlot. Niettemin moet ik mijn favoriet Onverwoestbare van de Prix Fox kiezen en het is Wonder Woods. Het neemt niet veel plaats in de zak en ook op de tafel. Flamecraft is zeer mooi maar het speltapijt neemt veel plaats op de tafel en de opstelling neemt meer tijd dan de twee anderen aangezien er veel meer materiaal is te ontplooien. Het thema van champignons is voor mij origineel en spreekt mij zoals de draken van Flamecraft aan. Het is niet het geval voor reuzenpadden, dit laat mij niet dromen…

Tenslotte is het principe van deductie voor de collectie waarde van onze champignons goed gevonden. Er is een verrassingseffect dat ik bijzonder apprecieer. En jij, wat is jouw favoriet?

Auteur / autrice

  • Daniel

    Jeux préférés : Bruxelles 1893, Les aventures de Robin des Bois, Dice Forge, Ninjato, tous les jeux de Shem Philips, Path of Civilization, Watergate, Parks, Riversides, Wingspan

    Voir toutes les publications Rédacteur en chef

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *